Hersted industripark i nyt lys

Albertslund tager et kvantespring og skaber teknologisk klynge i Hersted Industripark.

Det handler om at lægge by til udviklingen af ny grøn teknologi.

 

Albertslund Kommune har ambitioner om at omdanne dele af Hersted Industripark til et udendørs showroom på imponerende 160 ha.
Her kan virksomheder, der får nye lyse ideer, afprøve dem i fuld skala.

Levende laboratorium

En arkitektkonkurrence har skubbet gang i industriparkens udvikling til et levende laboratorium for afprøvning af grøn teknologi. De eksisterende virksomheder vil snart kunne se de vante omgivelser i nyt lys, når DOLL - Danish Outdoor Lighting Lab – indleder forsøg med ny energieffektiv udendørsbelysning. DOLL er et Green Lab - et resultat af et samarbejde mellem Albertslund Kommune og DTU. Forskningen inden for fotonik høster i øjeblikket international opmærksomhed med banebrydende resultater, der sender elektroner og kobberkabler på pension og lader fotonerne overtage arbejdet med at flytte data og lys i fibernetværk. Fordelene er klare: Dramatiske strømbesparelser, miljøforbedringer og intelligent styring af byrummets funktioner, der kan gøre Albertslund til fyrtårn for morgendagens Smart City, hvor lyset automatisk tilpasser sig borgernes behov – og ikke omvendt. Det handler om at skabe det perfekte lys i byrummet, på hospitalsstuen, i skolen eller derhjemme med LED-teknologi.

Kommunal udfordring

De nye muligheder påvirker den samfunds-økonomiske udvikling. Derfor skal DOLL optræde som sparringspartner for bl.a. landets kommuner og regioner. ”Kommunerne står foran en nødvendig renovering af udendørsbelysning, trafikregulering og andre elektroniske systemer, der vil kræve milliardstore investeringer over de næste år. Vi kan teste konkrete løsninger i fuld skala. Det gør det nemmere at træffe de rette valg og stille de rigtige krav til leverandøren,” siger direktør Flemming Madsen, DOLL. Når DOLL åbner i Hersted Industripark er det ikke tilfældigt men led i kommunens samlede grønne erhvervsstrategi. Borgmester Steen Christiansen siger: ”Vi vil gerne være et fyrtårn for grøn erhvervsudvikling og skabe job i nærområdet. ”Green Lab” forankrer den grønne innovation i et teknologisk kvantespring, der skaber vækst og gør det nemmere at opnå vores klimamål. Vi stiller Albertslund til rådighed som et kommunalt laboratorium og inviterer iværksættere og etablerede virksomheder til at eksperimentere i Hersted Industripark – og byrummet i øvrigt”

 

Albertslund Kommune

Nordmarks Allé
2620 Albertslund

www.albertslund.dk

Operatør på DOLL